Měli jsme u nás návštěvu, tak jsem chtěla zajít do našeho sklepa, který je spíše takovým mini sklípkem, protože tam nic jiného nemáme. Na potraviny nemáme další sklep. A tak jsem šla pro to víno, a když jsem vybírala láhev, všimla jsem si, že jednou z polic se udělala plíseň. Ukázala jsem to manželovi a až návštěva odešla, tak jsme se o to snažili postarat, ale bylo to k ničemu. Plíseň se zdi držela jako klíště.

Jak v interiéru, tak i venku fasády, ji můžete funkčně chemicky ošetřit proti novotvorbě plísně.

Tudíž nám nezbývalo nic jiného, než se obrátit na specializovanou firmu. Ale nikdo z mých kamarádů ani ze zbytku rodiny neměl s žádnou zkušenosti, tak jsem byla odkázaná na internet. A tam jsem konečně něco objevila. Narazila jsem na odbornou firmu Čištění stěn, fasád Praha, která měla vážně vynikající reference. A tak jsem se s nimi domluvila. Byli vážně moc milí a ochotní. Nejenom, že plíseň očistili, a to tak, že se už nevrátila, ale navíc jsem se od nich dozvěděla i řadu věcí o tom, jak vlastně plíseň vzniká.

Kupříkladu abyste plísni předešli, tak by mezi jednotlivými místnostmi by neměl být teplotní rozdíl vyšší, jak 4 °C. Pokud máte v nějaké místnosti výrazně nižší teplotu, tak když se do ní (například po otevření dveří) dostane výrazněji teplejší vzduch, už to může být problém. Teplý vzduch totiž v sobě obsahuje mnohem více vodních par, které se na chladném místě usadí a začne kondenzovat ve vodu. A kde je vlhko, tam je zpravidla i plíseň, o tom jste určitě slyšeli sami. Plíseň se vždy držela prostorů, kde bývá vlhko, jako jsou sklepy a podobně.

Proto se vyplatí udržovat konstantně stejnou teplotu. A vyplatí se to i z hlediska nákladů na topení. Lepší je v obytných místnostech dodržovat teplotu v rozsahu mezi 18 a 22 stupni Celsia, než nechat místnosti nehospodárně vychladnout pod 18 stupňů Celsia a následně místnosti znovu vytápět na ideální teplotu vzduchu, protože i když to tak na první pohled nemusí vypadat, je to finančně velice nevýhodné, proto je lepší udržovat stejnou teplotu – navíc tím budujete i jistou prevenci proti plísním.

Ale i ta bohužel nemusí být vždy stoprocentní, proto je lepší se spolehnout se také na proti plísňové chemické ošetření, který funguje už opravdu technologicky pokročile. Je to nátěr, který je nejlepší ochranou proti plísní. A skvělé je, že se hodí právě i do prostorů, kde se pracuje s potravinami. Rozhodně vám doporučuji, abyste si jej nechali dát , zdi, fasády, zateplené fasády, marmolit je tak na dlouho ochráněn.